Rozdíl mezi základní a vyšší úrovní v maturitním katalogu

Pozorný čtenář maturitních katalogů předmětu Informatika úrovně Z a V zjištuje, že většina bodů se neliší, zejména v prvních šesti kapitolách katalogu. Je to pravda, vyšší úroveň jen lehce doplňuje základní úroveň o mírně technologičtější přístup. Kde jsou tedy největší rozdíly? Vidím je ve třech oblastech:

Tvorba webu. V základní úrovni jde „naklikání“ webu pomocí webové služby. Ve vyšší úrovni o editaci (ne vytváření od začátku) HTML a CSS kódu. Potřebné množství znalostí je opravdu výrazně vyšší, i když se předpokládá stažení vzorové šablony a její editace, přesto je potřeba znát dobře strukturu HTML souboru, základní tagy a parametry CSS. To vše předpokládá zkušenosti s tvorbou webu na úrovni editace kódu.

Návrh a tvorba databáze včetně základů SQL. Samozřejmě jednoduché databáze skládající se z několika tabulek, odborníci na podnikové databáze by se asi usmívali, ale přesto je to zásadní rozdíl oproti základní úrovni, kde se předpokládá pouze pochopení významu databází a jejich využívání, tj. plnění a editace dat, ne schopnost návrhu základní struktury jednoduché databáze.

Programování, strukturováné, objektové i vizuální. Asi nějvětší „skok“ oproti základní úrovni, kde jde pouze o pochopení pojmu algoritmus a vědomí, že jakýsi přesný strukturovaný postup je za většinou vědommých činností. Ve vyšší úrovni se opravdu programuje, množství požadovaných dovedností je oproti základu mnohonásobné.

Did you enjoy this post? Why not leave a comment below and continue the conversation, or subscribe to my feed and get articles like this delivered automatically to your feed reader.

Comments

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.